Mikor forduljak Terapeutához?

2018.11.02

Azt az érzést nem kell megvárni, hogy eléggé fájjon....

Az életünk folyamatos változásokkal van tele nap mint nap. Ezáltal kisebb-nagyobb stressz hatások érhetnek, élethelyzetek, problémák miatt. Ezeket a helyzeteket nevezzük megoldandó feladatoknak, ami az életünk jobbrafordulásában segít. 

Amikor elértél arra a szintre, hogy már nem bírom, azt érzed, hogy már nagyon sok és elég volt, belefáradtam. Meghaladja a képességeidet, a tudásodat, az erődet elveszi, nem tudsz teljes életet élni. Nem tudsz Önmagad lenni, mert felemészt a gondolat az agyalás, csak futod folyamatosan ugyanazokat a köröket.  Azt érzed, hogy ezt már nem tudod egyedül megoldani és szembenézni vele. Nagy a nyomás, a teher ami rajtad van ez a dolog miatt. Nem tudsz egyedül szembenézni a problémával, helyzettel.  

Az első és legfontosabb lépés meghozni a döntést:

Amikor kész vagy Önmagadért tenni, nem gyengeség segítséget kérni. A segítségkérés egy bátor dolog, egy lépés. Ez a legfontosabb lépés önmagad felé önmagadnak, mert eldöntötted, hogy már ki akarsz jönni abból az állapotból amiben nem érzed jól magadat. Eldöntötted, hogy elég volt, másképp akarsz élni, meg akarsz szabadulni az eddigi helyzettől amiben már nem érzed jól magad és nem tesz téged boldoggá. Egyszerűen döntünk, és nemet mondunk az eddigi élethelyzetnek.

Sok esetben nem tudod kivel megbeszélni a gondjaidat, problémáidat. Vannak barátok, barátnők, családtagok akik vagy azt mondják amit az ő tapasztalatukból megéléseikből gondolnak. Ha a helyzet nekik is fájdalmat hoz elő akkor meg akarják mondani, hogy miként cselekedj.  De ezek a tanácsok nem mindenkinek jók. Vagy éppen nem tudod kivel megbeszélni, mert nem tudsz benne megbízni, vagy egyszerűen csak ítélkezést kaphatsz a helyzetedre nézve, ami Neked szintén nem jó. Pedig Ő csak jó szándékkal teszi azt amit közölni szeretne veled, azt ahogy a Te történetedet, hogy látja és téged, hogy lát abban a helyzetben. Amikor magunkban nézünk, persze nem esik jól ahogy a másik tükröt tart elénk, megbántva támadva érezhetjük magunkat. 

Igen, az lenne a jó, ha meghallgatnak és a beszélgethetek bizalommal, mert én is megtudom hallgatni a másikat. Mert ép pont egy támogató segítő kézre van szükséged.

Amikor már a tested jelzéseit is észre veszed, itt-ott már fáj. Tested üzen, hogy figyelj már rá! Foglalkozni kellene Önmagaddal, lelki problémák vannak amikkel szembe kellene nézni.  Ahogy megismerjünk önmagunkat, egyre több olyan helyzet adódik amiket önmagad is meg tudsz oldani. Amikor azt érzed hogy ezt megint egy olyan helyzet, amit egyedül nem tudok megoldani, már mindent megtettem és semmi sem segített. Amikor ezt érzed, akkor van szükség egy külső segítségre. Aki kívülről látja a Te problémádat, élethelyzetedet, aki segít abban, hogy össze álljon a kép számodra, hogy mi is ez az ügy. Segít rálátni a probléma gyökerére és segít is a stresszt feloldani benned. Terapeutához időnként, rendszeresen járni szükséges amikor érezzük fontosságát, hogy a jóérzés állapota vissza- vissza tudj térni az életedben.

Aszódi Gyöngyi